Waarom je in 2023 duurzaam moet vergaderen
24 januari 2023 
in Tips

Waarom je in 2023 duurzaam moet vergaderen

Duurzaam vergaderen is dé trend van 2023. Met het oog op klimaat en energie willen we op alle mogelijke manieren positief bijdragen aan een duurzamere wereld. Wanneer je een vergadering op locatie gaat voorbereiden, kun je ook denken aan duurzame én inspirerende vergaderlocaties. Maar waar kun je aan denken in het kader van duurzaam vergaderen?

Wanneer je kunt vergaderen op een duurzame vergaderlocatie, betekent dit over het algemeen dat er door de eigenaren extra rekening gehouden wordt met mens en milieu.

Duurzame vergaderlocatie uitzoeken anno 2023

Bij het zoeken van een geschikte locatie voor de vergadering is het goed om te bekijken of het een duurzame vergaderlocatie betreft. Hiermee bedoelen we dat de locatie bijvoorbeeld eenvoudig te bereiken is met het openbaar vervoer of de fiets. Is de locatie niet goed te bereiken voor je collega’s? Probeer dan bijvoorbeeld een manier te vinden om samen te reizen, carpoolen of een (groen) taxi verhuur bedrijf inschakelen zijn eenvoudige oplossingen.

Maar bekijk ook de locatie zelf: het bedrijf of de organisatie welke de vergaderlocatie aanbieden. Ook zij begrijpen dat een duurzame vergaderlocatie in 2023 van groot belang is. En gelukkig zijn de meeste vergaderlocaties dan ook steeds meer aan het verduurzamen.

Een duurzame vergaderlocatie gaat op verantwoordelijke wijze met de omgeving om. Maar waar kun je op letten als het gaat om duurzame vergaderlocaties? Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 1. Energie-efficiënte locaties met energiezuinige verlichting en installaties, zoals laadpalen, zonnepanelen of windturbines.
 2. Kies voor een locatie met een erkend milieucertificaat, zoals LEED of BREEAM.
 3. Makkelijk bereikbare locaties met het openbaar vervoer, de fiets of op loopafstand.
 4. Kies voor een locatie die gebruik maakt van biologische, lokale en seizoensgebonden producten.
 5. Kies voor een locatie met een efficiënt watermanagement systeem, zoals regenwaterhergebruik of waterbesparingstoiletten.
 6. Kies voor een locatie dat afval efficiënt sorteert en verwerkt en het hergebruik van materialen stimuleert.
 7. Kies voor een locatie die bijdraagt aan de biodiversiteit, bijvoorbeeld met groene daken of beplanting rondom het gebouw.

Vergaderlocaties met milieucertificaat

Eerder noemden we twee milieucertificaten, LEED en BREEAM, maar wat houden die eigenlijk in?

Het LEED certificaat staat voor Leadership in Energy and Environmental Design. Het is een internationaal erkend system voor duurzame bouw en ontwerp. Het systeem beoordeelt gebouwen op basis van prestaties in verschillende categorieën als energie-efficiëntie, watergebruik en materialengebruik.

LEED-certificering wordt toegekend aan gebouwen die voldoen aan de eisen van het systeem en aantoont dat ze efficiënt gebruik maken van energie, water en grondstoffen, een gezond binnenmilieu bieden en bijdragen aan de leefomgeving.

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Ook dit is net als LEED een internationaal erkend systeem dat gebouwen evalueert op basis van onder andere energie-efficiëntie, watergebruik, afvalbeheer, gezondheid, welzijn en biodiversiteit.

BREEAM-certificering wordt toegekend aan gebouwen die voldoen aan de eisen van het systeem en aantoont dat ze efficiënt gebruik maken van energie, water en grondstoffen, een gezond binnenmilieu bieden en bijdragen aan de leefomgeving.

Net als LEED, is BREEAM een van de meest erkende systemen voor duurzaam bouwen en vastgoedbeheer wereldwijd.

Duurzaam vergaderen in 2023

Het voorbereiden van een duurzame vergadering begint bij het kiezen van de juiste locatie. Wij hebben een selectie van prachtige vergaderlocaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Sommige vergaderlocaties gaan nog een stap verder door het gehele pand op een duurzame manier te bouwen.

Bij het kiezen van een echt duurzame locatie, is het belangrijk om rekening te houden met aspecten als energie- en waterverbruik, afvalverwerking, gebruik van chemicaliën, duurzaam gebruik van beddengoed en textiel, bereikbaarheid met openbaar vervoer of groepsvervoer, biologische dranken en voedsel en fair trade.

Als je een duurzame vergaderlocatie nodig hebt denk je aan groene gebouwen of een natuurlijke ruimte in de buurt. De vergaderlocatie dient hoe dan ook duurzaam te zijn en niet belastend voor het milieu.

Impact van duurzaam vergaderen

 Duurzaam vergaderen is niet alleen goed voor milieu, ook als mens biedt duurzaam vergaderen diverse voordelen. We worden er creatiever en vrijer van. Samenwerking wordt gestimuleerd, productiviteit verhoogd en stress verminderd. Bedrijven en organisaties beginnen de voordelen steeds beter in te zien.

 1. Duurzaam vergaderen kan bijdragen aan een gezondere werkomgeving voor medewerkers, door bijvoorbeeld het verminderen van stress en het verhogen van productiviteit.
 2. Duurzaam vergaderen kan bijdragen aan een positievere reputatie voor een organisatie, omdat het aantoont dat de organisatie zich bewust is van haar impact op de wereld en dat ze maatregelen neemt om die impact te verminderen.
 3. Duurzaam vergaderen kan bijdragen aan een vermindering van de ecologische voetafdruk van een organisatie, door bijvoorbeeld minder papiergebruik en minder energieverbruik.

Duurzame vergadertips van 2023 op een rijtje

 1. Gebruik digitale documenten in plaats van gedrukte materialen.
 2. Zorg voor een efficiënte agenda en stel duidelijke doelen voor de vergadering.
 3. Verminder de hoeveelheid papieren afval door het gebruik van whiteboards of flipcharts.
 4. Gebruik energiezuinige apparatuur en zorg voor goede verlichting.
 5. Gebruik duurzame catering opties zoals vegetarische of lokale gerechten.
 6. Verminder de hoeveelheid plastic afval door het gebruik van herbruikbare bekers of flessen.
 7. Verminder de hoeveelheid afval door het gebruik van recyclebare of biologisch afbreekbare producten.
 8. Overweeg het gebruik van een duurzaam gebouw of ruimte voor de vergadering.

Hoe bereid jij de volgende vergadering voor? Met deze informatie kun je vergaderingen in 2023 al een stuk duurzamer én effectiever maken. Bekijk de vergaderlocaties en start ook met duurzaam vergaderen!

Over de schrijver
Mickey Dekker is Managing Partner van Meetables.Werkzaam voor Meetables sinds december 2018 en sinds 2020 managing partner samen met Jacintha Ruppert. Binnen Meetables is zij verantwoordelijk voor de marketing, sales en houdt zich bezig met new business. Tevens is zij sparringspartner voor de aangesloten locaties en 1e aanspreekpunt voor boekers van bedrijven in hun zoektocht naar de juiste locatie op basis van hun wensen.
Reactie plaatsen