Interview met Simon van Xiom Food & Events
09 juli 2023 

Interview met Simon van Xiom Food & Events

Hi Simon, wat heeft je geïnspireerd om een carrière in de culinaire wereld na te streven?
Tijdens mijn studie economie was ik voornamelijk bezig met leuke dingen organiseren en koken. De passie voor het koken en er voor zorgen dat anderen een mooi moment beleven heeft geresulteerd in de start van een cateringbedrijf, waar zowel het koken als het organiseren een grote rol spelen.


Kun je ons vertellen over je culinaire achtergrond en hoe je je kookvaardigheden hebt ontwikkeld?
Mijn achtergrond is puur een uit de hand gelopen hobby, maar al van jongs af aan. Als tiener was ik thuis voor mijn gezin al 7 gangen diners aan het bereiden. Daarnaast ben ik een groot verzamelaar van mooie kookboeken die ook mee gingen met vakantie in plaats van leesboeken. Daar heb ik veel inspiratie uitgehaald.

Wat maakt jouw kookstijl uniek en herkenbaar? Hoe zou je jouw culinaire signatuur omschrijven?
Dat is een lastige vraag. Ik weet niet of het uniek is en herkenbaar. Het moet vooral lekker zijn en goed op smaak. Vaak is eenvoud met hele mooie producten al meer dan genoeg. Net niet standaard vind ik altijd interessanter.


Hoe ga je te werk bij het creëren van nieuwe gerechten? Zijn er specifieke bronnen van inspiratie die je gebruikt?
Er is tegenwoordig zoveel te vinden op het internet en in mooie kookboeken. Allemaal inspiratiebronnen die mij bewust en onbewust beïnvloeden. Vaak ontstaan bij ons de mooiste en lekkerste creaties als we vergeten zijn te bestellen en iets moeten maken met wat er nog in huis is.

Wat is volgens jou het belangrijkste aspect bij het bereiden van een fantastische maaltijd?
Altijd alles blijven proeven, zelfs na jaren van ervaring.

Welke rol speelt seizoensgebonden en lokale ingrediënten in jouw kookfilosofie?
Een steeds grotere rol, maar al jarenlang kopen wij de meeste van onze producten in bij Lindenhoff, een bijzondere leverancier van topproducten, voor een groot deel van eigen boerderij, in Baambrugge. Daarnaast kopen we vooral duurzaam gevangen vis van het seizoen bij Jan van As.

Hoe ga je om met voedselvoorkeuren en dieetbeperkingen van gasten?
Ondanks het feit dat er steeds meer voorkeuren komen, houden we daar waar mogelijk altijd rekening met de wensen van onze gasten, zodat de beleving voor elke gast gelijk is.

Kun je ons een voorbeeld geven van een gerecht dat je hebt gecreëerd en waar je bijzonder trots op bent? Wat maakt het zo speciaal?
Bij een volledig vegetarisch diner hebben we laatst een nieuw hoofdgerecht geserveerd. Geroosterde knolselderij met gebakken koningszwam, gnocchi in salieboter, groene asperge van de grill, chimmichurri en zabaglione van pecorino en truffel. Een volwaardig mooi gerecht met heel veel diverse smaken die volledig in balans heel mooi bij elkaar komen.

Wat denk je dat de belangrijkste reden is waarom mensen zo enthousiast zijn over jouw eten? Wat onderscheidt het van andere culinaire ervaringen?
Ik denk vooral omdat ik en mijn collega’s elke dag met veel plezier de keuken in gaan om mooie gerechten te maken voor onze gasten. Geen dag is hetzelfde en we koken waar we zin in hebben.

Over de schrijver
Mickey Dekker is Managing Partner van Meetables.Werkzaam voor Meetables sinds december 2018 en sinds 2020 managing partner samen met Jacintha Ruppert. Binnen Meetables is zij verantwoordelijk voor de marketing, sales en houdt zich bezig met new business. Tevens is zij sparringspartner voor de aangesloten locaties en 1e aanspreekpunt voor boekers van bedrijven in hun zoektocht naar de juiste locatie op basis van hun wensen.
Reactie plaatsen