Blijf op de hoogte
Download brochure
 

Vergaderlocatie Zuid een oase van rust op loopafstand van de Zuid As

01 maart 2017

 

 

Als een verborgen schat komt Vergaderlocatie ZUID in beeld midden in de straten van Amsterdam Oud-Zuid. In contrast met de drukte van de stad kom je in de kerk in een oase van rust. De geur van wierook bij binnenkomst en de warmte van de kaarsen in ieder hoekje verklaren gelijk de naam van de locatie. “Mensen zeiden gelijk toen ze hier binnenkwamen, wat heerlijk rustig is het hier.” vertelt locatiehoudster Ilja Dekker. Naast dat Ilja locatiehoudster is van de vergaderlocatie in de kerk is ze ook bewoonster van het pand. “Om deze prachtige ruimte ultiem te benutten besloot mijn partner er te gaan wonen. Ideaal, want zo zitten we toch midden in de stad.”

We zitten in de woning bovenin de kerk. Een hele open ruimte, ingericht met zorg. “Het pand dateert uit de jaren dertig, het was een gereformeerde kerk.” vertelt Ilja. “Mijn partner Jan-Arie heeft deze kerk in 1996 gekocht. Hij was op zoek naar een bijzondere ruimte voor zijn eigen reclamebureau, zoiets als een oude brandweerkazerne of een oude school. Het moest in ieder geval een apart pand zijn. De makelaar met wie hij in contact was zei dat hij nog wel een kerk te koop had staan, op het Raphaelplein in Amsterdam. Doordat de kerk zo verscholen ligt had Jan-Arie natuurlijk geen idee wat hij moest verwachten. Maar toen hij voor het eerst aankwam bij de kerk werd hij op slag verliefd. Hij besloot het pand te kopen. De kerk was namelijk al langere tijd niet meer in gebruik.”


“Het is een stukje rust midden in de stad, ideaal”

 

“Toen begon de verbouwing van het pand. Er moest heel veel gedaan worden want de kerk was nog geheel in oude staat. Het kerkorgel stond er nog evenals de kerkbanken. De verbouwing heeft bij elkaar twee jaar tijd gekost. Tijdens de verbouwing viel de ruimte pas goed op en besloten ze dat deze beter benut moest worden. De nok is namelijk heel hoog en zo wordt heel veel ruimte niet benut. Er werd een verdieping in geplaatst en daar kwam de woning.”


We lopen naar beneden waar de Vergaderlocatie ZUID van Meetables zich bevindt. Een grote ruimte die uit twee delen bestaat. Het bovenste deel wordt gebruikt voor de lunch, hier staan twee grote tafels met oude kerkstoeltjes. De bijbels op de stoeltjes en de glas-in-loodramen bevestigen nog eens extra de oude functie van het pand. “De trap die je vanaf de zij-ingang van de kerk opgaat naar de vergaderlocatie is de trap waar vroeger het kerkkoor naar boven ging.” verteld Ilja.

“Voordat het een vergaderlocatie werd, werd dit deel van de kerk gebruikt als kantoor. We ontvingen daarvan zulke enthousiaste reacties dat we besloten er wat mee te doen. We wonen natuurlijk wel boven onze locatie maar de oudste twee zijn het huis al uit, het wordt steeds rustiger in de woning. Zo kunnen we de ruimte die we hebben op een andere manier benutten.”


“We proberen ons te onderscheiden in de kleinste details”


“Toen we met Jacintha (oprichtster Meetables) in gesprek kwamen, ontstonden de ideeën voor een vergaderlocatie. Het balletje begon te rollen en inmiddels zijn we al weer ruim 2 jaar te boeken via Meetables. Ik wist van tevoren niet zo goed waar ik aan was begonnen. Ik dacht dat we het misschien één keer in de maand zouden verhuren, maar er waren gelijk heel wat boekingen. Toch wil ik van elke boeking iets leuks maken, het moet er mooi en eenvoudig uitzien maar wel klasse uitstralen.”


“Zodoende doe ik de lunch zelf. Dat doe ik ook graag. We hebben er bewust voor gekozen alleen overdag te verhuren zodat het behapbaar blijft. Daarbij heb ik ook geen professionele keuken en wonen we middenin de stad, dus restaurants zijn er in overvloed.

Elke boeking is weer anders en geeft weer een andere energie dat maakt het werk heel divers. Mijn streven is om aanwezig te zijn, maar toch ook weer op een bepaalde manier onzichtbaar, zodat men in alle rust kan werken. De gasten worden ontvangen, maar ik bereid in stilte de lunch voor. Zo gun je de klant ook zijn privacy. Het is daarnaast ook wel het geluk dat we twee verschillende ruimtes hebben, een vergaderruimte en een lunchruimte.”

“Ik krijg ook heel vaak leuke reacties dat ze zo geconcentreerd kunnen werken bij ons. Laatst zag ik tijdens een boeking dat de gasten de ruimte ook echt hadden benut zoals we het bedoeld hadden. Een groepje werkte op de banken, een ander aan de grote vergadertafel en weer een ander aan de bartafel. Zo begint de ruimte ook echt te ‘werken.’ ”


“We zijn als locatie niet te vergelijken met een locatie als Villa Oldenhoff, welke middenin de natuur is gelegen. Zij hebben weilanden en water, wij zitten midden in de stad. Toch proberen we ons op onze eigen manier te onderscheiden in de kleinste details. Ik leg bijvoorbeeld een geluksmuntje neer op de Meetables notitieblokjes of ik geef een kaartje mee met een mooie boodschap. Op één van die eerste mooie lentedagen hebben we eens alle gasten een bosje tulpen meegegeven.

Dat chocolaatje dat je op je kussen vind in een luxe hotel, dat gevoel wil ik graag uitstralen. Zo ren ik snel met een wierrookstokje over de trappen voor de boeking begint. Bij binnenkomst krijgen de gasten zo gelijk dat ‘zen-gevoel.’


“Iedere boeking heeft weer een andere energie”


“De ene groep is heel toegankelijk een ander is wat meer op zichzelf, je moet het altijd even aanvoelen. Ik vind het vooral prettig als ze zich hier thuis voelen dat ze bijvoorbeeld op een gegeven moment hun eigen koffie gaan zetten.

Ik verwacht dat buiten de deur vergaderen steeds meer gaat toenemen. Ik zie om mij heen dat er steeds meer locaties ontstaan. Niet alleen wij groeien maar bedrijven groeien natuurlijk ook. Laatst zei een dame van een grote bank tegen mij, ‘Ja wij hadden gewoon geen plek meer binnen ons bedrijf om te vergaderen.’


“Die eerste boeking vond ik heel spannend, maar uiteindelijk vind ik het allemaal zo super leuk om te doen! Het was een groep met allemaal dames die het met elkaar ook heel gezellig hadden. Het maakte de sfeer ook heel erg ongedwongen. Een betere boeking had ik mij niet kunnen wensen.”

 

 

 

 

 


Naar het overzicht